ãäÊÏì ÇáÝÑÍ ÇáãÓíÍì  

ÇáÚæÏÉ  

ÇáãáÇÍÙÇÊ

ãæÖæÚ ãÛáÞ

ÃÏæÇÊ ÇáãæÖæÚ ÇäæÇÚ ÚÑÖ ÇáãæÖæÚ
ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:08 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24661 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáÕæÑÉ ÇáÑãÒíÉ Mary Naeem

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÑÞÜÜã ÇáÚÖæíÜÜÜÉ : 9
ÊÜÇÑíÎ ÇáÊÓÌíÜá : May 2012
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :
ÇáÜÜÜÜÜÏæáÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ : Egypt
ÇáãÔÇÑßÜÜÜÜÜÜÜÇÊ : 1,295,527

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

ÇÝÊÑÇÖí ÑÏ: æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ

Chipuri ale Sfintei Treimi

æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ
Fără piatră, cremene ÅŸi iască nu se aprinde focul. AÅŸa cum acestea trebuie să fie împreună, tot astfel ÅŸi Sfânta Treime trei sunt ÅŸi una. Sau precum apa, grindina ÅŸi zăpada, toate trei o fire sunt. Sufletul este unul; o persoană naÅŸte cuvântul; este ÅŸi răsuflarea, care este a sufletului, iar nu a trupului. Sufletul este în chipul Tatălui, cuvântul sufletului este în chipului Fiului ÅŸi Cuvântului lui Dumnezeu, iar răsuflarea sufletului este în chipul Preasfântului Duh. Sufletul naÅŸte cuvântul cu mintea, iar al doilea cuvânt îl nasc buzele. Åži precum cuvântul este născut mai întâi de suflet ÅŸi nu este arătat, iar apoi prin buze se face arătat, tot astfel ÅŸi Fiul ÅŸi Cuvântul lui Dumnezeu S-a născut mai înainte de veci din Dumnezeu ÅŸi Tatăl, însă nu s-a arătat oamenilor, ci a stat în sânul Tatălui. Mai apoi S-a născut a doua oară din buzele Proorocilor ÅŸi din preacurata ÅŸi pururea Fecioara Maria ÅŸi S-a făcut arătat lumii întregi. A doua naÅŸtere se numeÅŸte din trup când S-a arătat. Iar atunci când a fost pe Cruce, a suferit omenitatea, materia trupului, iar Dumnezeirea a rămas nepătimitoare. Åži aÅŸa cum, atunci când soarele luminează un copac, iar cineva îl taie cu securea, copacul este cel ce suferă tăierea, în vreme ce razele soarelui rămân netăiate ÅŸi nevătămate, la fel ÅŸi Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos. DeÅŸi în vremea Patimilor era unită cu trupul ÅŸi nu S‑a despărÅ£it de el, precum razele soarelui de copac, nu a pătimit. Ome*nitatea însă a pătimit, precum copacul, în vreme ce Dumnezeirea a rămas nevătămată, precum soarele. (…)
Se cuvine, fraÅ£ii mei creÅŸtini, ca, aÅŸa cum am citit în dumnezeieÅŸtile Scripturi, să începem învăţătura noastră de la Dumnezeu, iar când terminăm să-I mulÅ£umim. Nu sunt vrednic să pomenesc Numele Dumnezeului meu, însă El fiind milostiv, nu mă leapădă. AÅŸadar, fraÅ£ii mei, să lăsăm flecărelile necredincioÅŸilor, ereticilor, ateilor ÅŸi să spunem numai cele cu care Duhul Sfânt i-a luminat pe Prooroci, Apostoli ÅŸi pe PărinÅ£ii Bisericii noastre să le scrie. ÃŽnsă nu le putem spune pe toate, pentru că este nevoie de mult timp, ci pe cele de care este mai mare nevoie. Iar cel iubitor de învăţătură să caute să le afle ÅŸi pe celelalte.
AÅŸadar, preabunul ÅŸi preamilostivul Dumnezeu, fraÅ£ii mei, este Unul, iar cel care spune că sunt mai mulÅ£i dumnezei este diavol. Un Dumnezeu în Treime, Tată, Fiu ÅŸi Duh Sfânt, o Fire, o Slavă, o ÃŽmpărăţie, un Dumnezeu. Este un Domn necuprins, netâlcuit, necircumscris, atotputernic, întreg lumină, întreg bucu*rie, întreg milostivire, întreg binefacere, întreg dragoste. Nu avem nimic în lume cu care să asemănăm Sfânta Treime. ÃŽnsă pentru a da un cât de mic ajutor minÅ£ii noastre, teologii Bisericii noastre aduc unele pilde. Printre ele ne dau ca exemplu soarele. Åžtim toÅ£i că soarele este unul, Unul este ÅŸi Dumnezeu. Åži aÅŸa cum soarele luminează această lume simÅ£ită, tot astfel ÅŸi Sfânta Treime, Dumnezeu, o luminează pe cea înÅ£elegătoare.
Spunem, fraÅ£ii mei, că soarele este unul, dar sunt ÅŸi trei împreună. Are raze, pe care ochii noÅŸtri le văd ca pe niÅŸte linii, are ÅŸi lumină, care luminează toată lumea. Cu soarele ÃŽl asemănăm pe Tatăl Cel fără de început, Dumnezeul nostru, cu razele soarelui pe Hristos Fiul lui Dumnezeu Cel împreună fără de început, ÅŸi cu lumina soarelui pe Duhul cel de o fiinţă.
Este ÅŸi un alt chip de a înÅ£elege Sfânta Treime. Cum? Să vă spovediÅ£i curat ÅŸi să vă împărtăşiÅ£i cu Preacuratele Taine cu frică ÅŸi cu evlavie ÅŸi atunci vă va lumina Harul Preasfântului Duh să înÅ£elegeÅ£i, căci prin învăţătură nu puteÅ£i înÅ£elege. ÃŽn această Preasfântă Treime noi, creÅŸtinii ortodocÅŸi, credem, pe Ea o slăvim ÅŸi Ei I ne închinăm. Acesta este adevăratul Dumnezeu ÅŸi în afară de Sfânta Treime cei ce sunt numiÅ£i dumnezei sunt demoni. Åži nu numai noi credem în Sfânta Treime, O slăvim ÅŸi I ne închinăm, ci ÅŸi ÃŽngerii ÅŸi Arhanghelii, care sunt ca stelele cerului ÅŸi nisipul mării, ÅŸi toate cetele cereÅŸti, fără încetare, zi ÅŸi noapte, slăvesc pe Sfânta Treime. Prooroci, Apostoli, Mucenici, AsceÅ£i, ca stelele cerului ÅŸi ca nisipul mării, ÅŸi-au vărsat sângele lor pentru dragostea Sfintei Treimi, au dobândit Raiul ÅŸi se bucură pururea. BărbaÅ£i ÅŸi femei cât stelele cerului ÅŸi nisipul mării s-au lepădat de lume, au mers în pustie ÅŸi s-au nevoit toată viaÅ£a pentru dragostea Sfintei Treimi ÅŸi s-au dus în Rai ÅŸi se bucură pururea. BărbaÅ£i ÅŸi femei cât stelele cerului ÅŸi nisipul mării au trăit în lume în înfrânare ÅŸi feciorie, în posturi, rugăciuni ÅŸi milostenii, făcând fapte bune pentru dragostea Sfintei Treimi. Au petrecut ÅŸi aici cum se cuvine ÅŸi au mers ÅŸi în Rai ca să se bucure pururea. (…)
AÅ£i auzit, fraÅ£ii mei, cum trebuie să se facă semnul Crucii ÅŸi ce înseamnă. După cum Sfânta Treime este slăvită în Ceruri de către ÃŽngeri, tot astfel ÅŸi noi să împreunăm primele trei degete ale mâinii drepte. Åži neputând să urcăm la Cer, ca să ne închinăm, ducem mâna la cap (căci capul închipuie Cerul) ÅŸi spunem: „după cum ÃŽngerii slăvesc pe Sfânta Treime în Cer, tot astfel ÅŸi noi ca niÅŸte robi dăm slavă ÅŸi ne închinăm Sfintei Treimi”. Åži după cum degetele sunt trei, ÅŸi separate ÅŸi împreună, tot astfel ÅŸi Sfânta Treime sunt Trei Persoane, dar un Dumnezeu. Coborând mâna la pântece spunem: „Mă închin Å¢ie ÅŸi Te iubesc, Doamne al meu, că Te-ai pogorât ÅŸi Te-ai întrupat pentru păcatele noastre”. Apoi ducem mâna la umărul drept ÅŸi spunem: „Mă rog Å¢ie, Dumnezeul meu, să mă ierÅ£i ÅŸi să mă aÅŸezi de-a dreapta Ta, împreună cu drepÅ£ii”. Ducând-o la umărul stâng spunem: „Mă rog Å¢ie, Doamne al meu, să nu mă aÅŸezi de-a stânga, cu păcătoÅŸii”. Apoi coborând mâna la pământ spunem: „Te slăvesc, Dumnezeul meu, mă închin Å¢ie ÅŸi Te slăvesc, căci aÅŸa cum Te-ai pogorât în mormânt, ÅŸi eu mă voi pogorî”. Iar când ne ridicăm în picioare, arătăm ÃŽnvierea ÅŸi spunem: „Te slăvesc ÅŸi mă închin Å¢ie, Doamne al meu, că ai înviat din morÅ£i ca să ne dăruieÅŸti viaţă veÅŸnică”.

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:10 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24662 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Cuvânt la Duminica I după Rusalii: RUGÄ‚CIUNEA SFINÈšILOR ESTE RUGÄ‚CIUNEA LUI HRISTOS

æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ Duminica primă după Rusalii deschide o nouă perioadă a anului liturgic în Biserică, anume perioada Octoihului care va merge până în Duminica VameÅŸului ÅŸi a Fariseului, adică în perioada premergătoare intrării în Postul Mare. Această perioadă pe care o începem este una a împlinirii a ceea ce am învăţat în celelalte două perioade pe care le-am traversat: perioada pocăinÅ£ei, Triodul, din Postul Mare, ÅŸi perioada pascală, a Penticostarului, după ÃŽnvierea Domnului până în sâmbăta de după Rusalii când se încheie Praznicul Cincizecimii. Åži ceea ce Hristos a făcut pentru noi în toate aceste sărbători pe care le-am prăznuit: Patimile Sale, Moartea, ÃŽnvierea din morÅ£i, ÃŽnălÅ£area la cer ÅŸi Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostoli împlinind astfel Biserica în Ierusalim, toate aceste daruri pe care El le-a revărsat lumii, noi trebuie să le punem în lucrare în viaÅ£a noastră.
Perioada aceasta este vremea când toate Evangheliile, tot Cuvântul lui Dumnezeu ne îndeamnă la a trăi ceea ce am învăţat în urmă. Atât de multe lucruri am învăţat de la Dumnezeu în ultima vreme. Nimeni nu poate să spună că nu ÅŸtie cum trebuie să trăiască Evanghelia ÅŸi credinÅ£a în lumea aceasta. Pentru că L-am văzut pe Domnul nostru Iisus Hristos mărturisind că este Fiul lui Dumnezeu prin cuvânt ÅŸi prin faptă. L-am văzut pe Fiul lui Dumnezeu cum a iubit lumea murind pentru ea. L-am văzut pe Fiul lui Dumnezeu cum a biruit moartea prin moartea Lui ÅŸi ne-a deschis nouă cale spre cer. Am văzut pe Fiul lui Dumnezeu cum a anulat distanÅ£a dintre noi ÅŸi Dumnezeu Tatăl, dintre pământ ÅŸi cer, atunci când, înălÅ£ându-Se cu Trupul la cer, a înălÅ£at la cer trupul nostru. Pe noi oamenii ne-a înălÅ£at în Trupul Lui în care ne-a adunat făcându-ne fii ai Tatălui Ceresc prin har, aÅŸa cum El este Fiu al Tatălui după fire. Născut din veci din Tatăl, cum spunem în Crez.
L-am văzut pe Domnul nostru Iisus Hristos trimiÅ£ându-L pe Duhul Sfânt, la zece zile după ÃŽnălÅ£area la cer. Åži am văzut lucrarea puternică a Duhului Sfânt în Ierusalim prin convertirea a mii de oameni la credinÅ£a în Iisus Hristos. Dar nu numai că s-au convertit în credinÅ£a lor, dar viaÅ£a lor, faptele lor nu mai erau ca cele dinainte. Au părăsit vechea trăire. Să ne aducem aminte de scrierile Sfântului Pavel în care arată în ce grozave păcate trăiau corintenii, mai ales. Sau cei din Tesalonic. Åži din care i-a eliberat pe ei Hristos.
Åži acum, după ce am văzut cât a făcut Hristos pentru noi, iată astăzi Evanghelia ne invită ÅŸi pe noi să mergem pe urmele Domnului. Trei lucruri deosebite ne spune Evanghelia de azi. ÃŽntâi ne învaţă să ne mărturisim credinÅ£a în Hristos cu preÅ£ul vieÅ£ii noastre. Cel dintâi le vorbeÅŸte copiilor. Åži spunea Mântuitorul: „Cel ce-ÅŸi iubeÅŸte pe tatăl său ori pe mama sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine“ (Mt 10, 37). El le vorbea copiilor. Copiii trebuie să-L iubească pe Hristos măcar în măsura în care-ÅŸi iubesc părinÅ£ii, dacă nu ÅŸi mai mult. Apoi a vorbit părinÅ£ilor, să nu-ÅŸi iubească copiii mai mult decât pe El. Mărturisirea lui Hristos cere de la noi să fie El întâiul între cei iubiÅ£i de către noi. Åži când oamenii iubesc întâi pe Hristos, atunci toate cele din jurul lor vor fi iubite, cinstite ÅŸi preÅ£uite. Pentru că în fiecare oamenii aceÅŸtia vor vedea pe Hristos. Åži vor iubi pe semenii lor ca pe Hristos. Pentru că vor vedea în ochii lor ÅŸi-n fiinÅ£a lor pe Hristos. Atunci sigur că nu vor mai fi duÅŸmănii ÅŸi nici oameni care să nu vorbească unii cu alÅ£ii. Pentru că n-ai cum, iubindu-L pe Hristos, să nu-L vezi pe El în fiecare semen al tău. Åži să-l iubeÅŸti pe fiecare semen ca pe Hristos.
Apoi al doilea lucru este lepădarea de sine. Lepădarea de pretenÅ£iile tale. Al treilea este luarea Crucii ÅŸi urmarea lui Hristos. Apostolii ÅŸtiau că pe acestea le-au făcut. Åžtiau că au lăsat pe părinÅ£ii lor. Ioan ÅŸi Iacov au lăsat pe Zevedeu, tatăl lor, ÅŸi L-au urmat pe Iisus. Odată chiar au exclamat: „Iată, noi pe toate le-am lăsat ÅŸi Å¢i-am urmat Å¢ie. Deci nouă ce ne va fi?“ (Mt 19, 27) Ce câÅŸtigăm noi pentru cele ce le-am părăsit? Åži Mântuitorul le răspunde aÅŸa de frumos că vor câÅŸtiga însutit de toate aici, dar mai ales dincolo, ÅŸi douăsprezece tronuri vor fi pregătite pentru ei pe care vor sta să judece pe Israel.
Mântuitorul Iisus Hristos ne spune tuturor că dacă vom pune în practică Cuvântul Evangheliei El ne va da nouă ceea ce n-am avut niciodată. El ne va oferi ceea ce n-am gândit vreodată. Ne va binecuvânta ÅŸi pe pământul acesta ÅŸi dincolo de moarte. De aceea oamenii credincioÅŸi care au teamă de Dumnezeu iubesc pe Hristos, mărturisesc pe Dumnezeu cu credinÅ£a ÅŸi faptele lor. Leapădă pretenÅ£iile lor omeneÅŸti ÅŸi-L urmează pe El cu crucea pe care El le-a dat-o. Åži viaÅ£a unor astfel de oameni ajunge la sfinÅ£enie. Åži Biserica se întemeiază pe astfel de oameni.
ÃŽn Duminica întâi după Rusalii noi sărbătorim pe toÅ£i SfinÅ£ii. E duminica în care sărbătorim roadele lucrării Duhului Sfânt care sunt SfinÅ£ii. AceÅŸtia sunt biruitorii Bisericii. Sunt cei care moÅŸtenesc ÃŽmpărăţia cerurilor.
ÃŽntotdeauna SfinÅ£ii au avut de luptă cu gloata, cu mulÅ£imea care nu ÅŸtia să-L mărturisească pe Hristos. Care nu ÅŸtia să se lepede de sine. Åži care nu ÅŸtia să-ÅŸi poarte crucea pe urmele Domnului. ÃŽntotdeauna SfinÅ£ii au mers împotriva gloatei în cursul istoriei. SfinÅ£ii au tras istoria după ei. Gloata a fost întotdeauna împotriva Istoriei, împotriva Bisericii, împotriva lui Hristos.
Când noi suntem pentru Biserică, suntem în rândul SfinÅ£ilor sau ne aÅŸezăm în ceata lor, trăgând după noi Istoria înainte. Când ne aÅŸezăm împotriva Bisericii ne dăm de partea gloatei care luptă împotriva lui Hristos. Åži care a răstignit pe Hristos. E mare lucru cinstirea SfinÅ£ilor de azi care au ajuns în rai ÅŸi către care ne rugăm mereu să mijlocească pentru noi. Rugăciunea SfinÅ£ilor este rugăciunea lui Hristos. Pentru că SfinÅ£ii sunt mădularele Trupului lui Hristos din cer. SfinÅ£ii sunt aceia care ÅŸi-au regăsit locul în Trupul Domnului. Prin mijlocirea lor, de fapt Hristos mijloceÅŸte la Tatăl. Noi ÅŸtim că este un singur rugător ÅŸi mijlocitor între oameni ÅŸi Dumnezeu: Omul Iisus Hristos. Ei bine, dar Iisus Hristos a adunat în Trupul Lui pe toÅ£i oamenii. Åži i-a ridicat în cer pe SfinÅ£i, pe cei care au moÅŸtenit ÃŽmpărăţia cerurilor. Åži toÅ£i SfinÅ£ii din Trupul Lui preamărit formează glasul lui Hristos către Dumnezeu Tatăl. Hristos Se preamăreÅŸte în SfinÅ£ii Lui. El glăsuieÅŸte prin SfinÅ£ii Săi înaintea Tatălui. De aceea când avem un Sfânt în sărbătoare am văzut că Biserica pune mult apăs pe rugăciunea aceluia către Dumnezeu pentru noi. Se spune: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! Sau: Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieÅŸte-ne pe noi, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, mântuieÅŸte-ne pe noi. Toate rugăciunile pe care noi le adresăm SfinÅ£ilor de fapt le adresăm lui Hristos Care este format din totalitatea SfinÅ£ilor în Trupul Lui preamărit. Că El, luând trup din Sfânta Fecioară Maria, a adunat în acest trup pământesc trupurile noastre ale creÅŸtinilor. Iar aceia dintre noi care reuÅŸim, prin pocăinÅ£a noastră, prin purtarea crucii noastre, prin evlavia noastră, prin ascultarea noastră de Biserică să-L urmăm pe Hristos în viaÅ£a aceasta, aceia dintre noi vom putea prin moarte să ne regăsim în Trupul lui Hristos împreună cu toÅ£i SfinÅ£ii. Åži să ne rugăm atunci pentru cei din urma noastră, pentru cei din familiile noastre care au rămas în luptă pe pământ. Iată ce taină stă ascunsă în Duminica tuturor SfinÅ£ilor. De aceea ne rugăm tuturor SfinÅ£ilor să mijlocească pentru noi ca unora care au cunoscut neputinÅ£ele noastre. Ca unora care au ÅŸtiut ce înseamnă să lupÅ£i împotriva păcatului ÅŸi să-l birui. Care au fost oameni ca ÅŸi noi ÅŸi care au pătimit aÅŸa cum auzim la Apostolul citit în această Duminică din Evrei, capitolul 11, care au pătimit pentru Hristos tăieri de sabie, de fierăstraie, apă clocotită, smoală, noroi, răstignire, moarte martirică prin sfâÅŸierea lor de către animalele sălbatice în arene ÅŸi sub privirile holbate ale păgânilor care simÅ£eau plăcere să vadă sânge curgând din trupurile creÅŸtinilor. ToÅ£i aceÅŸtia s-au adunat în trupul lui Hristos. Ei sunt SfinÅ£ii astăzi pomeniÅ£i, după exemplul cărora mergem mai departe în săptămâna cea urmează ÅŸi-n perioada aceasta până la Postul PaÅŸtilor, încercând să punem în lucrare ceea ce Biserica ne învaţă.
Sfintele MoaÅŸte ale acestor bărbaÅ£i sfinÅ£i ne arată cum nu se poate mai vădit că trupurile SfinÅ£ilor se adaugă Trupului lui Hristos despre care s-a spus în Scripturi că Dumnezeu nu va lăsa pe Iubitul Lui să vadă putrezirea.
Să ne rugăm Domnului ÅŸi SfinÅ£ilor toÅ£i să mijlocească la Tatăl Ceresc pentru mântuirea noastră acum ÅŸi pururea ÅŸi în vecii vecilor. Amin.
Pr. Petru Roncea

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:10 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24663 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Cuviosul Paisie Aghioritul şi lumina necreată

La Katunakia StareÅ£ul a avut ÅŸi experienÅ£e dumnezeieÅŸti: „ÃŽntr-o noapte, povestea el, în vreme ce rosteam Rugăciunea, am simÅ£it înlăuntrul meu o mare bucurie. Am continuat să rostesc Rugăciunea ÅŸi deodată chilia mea s-a umplut de lumină. Era albă, cu o mică nuanţă spre albastru. Inima mea bătea dulce. M-am rugat până când a răsărit soarele. Acea lumină care a rămas în chilia mea până dimineaÅ£a era foarte puternică, mai puternică chiar ÅŸi decât lumina soarelui. Acesta îÅŸi pierdea strălucirea în faÅ£a ei. Vedeam soarele, iar lumina lui mi se părea palidă, lipsită de strălucire, aÅŸa cum este lumina lunii atunci când este lună plină. Am văzut mult timp acea lumină. După aceea, când ea a dispărut ÅŸi harul s-a micÅŸorat, atunci nu am mai simÅ£it nici o mângâiere sau bucurie.Åži deoarece căzusem dintr-o stare mai înaltă în una mai joasă, mă vedeam pe mine ca pe un animal. Mergeam să mănânc, să beau apă, să fac lucru de mână ÅŸi mă simÅ£eam ca un animal. Această întâmplare am uitat-o cu desăvârÅŸire ÅŸi mi-am amintit-o alaltăieri[1], când un avocat evlavios care practica rugăciunea minÅ£ii mi-a amintit-o, pentru că trăise ÅŸi el o experienţă dumnezeiască…”
Lumina pe care a văzut-o StareÅ£ul nu a numit-o necreată, deÅŸi nu exista nici o îndoială că este vorba despre lumina necreată. Mai mult decât atât, el nu a descris-o, ci numai a adăugat: „Ea se poate vedea ÅŸi cu ochii închiÅŸi ÅŸi cu ochii deschiÅŸi, ÅŸi noaptea în întuneric ÅŸi în timpul zilei cu soare.”
Cu astfel de mângâieri duhovniceÅŸti harul dumnezeiesc îl mângâia în pustia lipsită de mângâiere a Katunakiei pe ascetul Paisie, săracul de bună voie ÅŸi nevoitorul plin de lepădare de sine.

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:11 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24664 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

merenia Cuviosului Paisie Aghioritul – semnul sfinÈ›eniei

Pe când se afla la Suroti cineva l-a numit „sfânt”. Atunci StareÈ›ul a început să plângă. Ce putea să facă? Oricât s-ar fi străduit, nu mai reuÈ™ea să trăiască în ascuns. Dumnezeu voia să-l slăvească È™i în această viață. Aceasta este o lege duhovnicească. Cu cât omul aleargă după umbra sa (după slavă), cu atât aceasta fuge de el. Și cu cât se depărtează de ea, cu atât aceea se apropie de el. Aceasta se întâmpla È™i cu StareÈ›ul.
StareÈ›ul îÈ™i dorea ca È™i după moartea sa să-l însoÈ›ească smerenia. Odată, înainte de adormirea sa, a spus cuiva: „Atunci când voi muri, să mă aruncaÈ›i în râpa de lângă satul «Sfânta Parascheva», ca să mă mănânce câinii.” Mai demult spusese: „AÈ™ vrea ca oasele mele să se facă negre, pentru ca lumea să spună: «Acesta este renumitul Paisie?» ÃŽn felul acesta nu o să mă mai cinstească oamenii.”
Pentru a evita manifestările de preÈ›uire din timpul înmormântării sale, dar È™i după aceea, îÈ™i dorea să moară È™i să fie înmormântat în Sfântul Munte neÈ™tiut de nimeni.
Dar atunci când a primit înÈ™tiinÈ›are de la Dumnezeu că nu aceasta este voia Lui, s-a supus cu smerenie È™i È™i-a înfrânt ultima sa dorință. Singurul lucru pe care l-a cerut a fost să nu fie chemat nimeni la înmormântarea lui.
Atunci când îl întrebau dacă nu se mândreÈ™te după atâtea cinstiri, răspundea: „Cum să mă mândresc, când È™tiu cine sunt? Și când mă gândesc cât sânge a vărsat Hristos pentru mine, puÈ›in de nu-mi pierd minÈ›ile.”
Despre mulÈ›imea de oameni care veneau să-l vadă, spunea: „Cu toate că sunt un dovleac, lumea cea mult-însetată vine cu nerăbdare să se răcorească, deoarece aÈ™teaptă să găsească un harbuz.”
Se mâhnea pentru faptul că ajunsese cunoscut pretutindeni. De aceea s-a destăinuit unui apropiat de-al său: „Cel mai mare duÈ™man al meu este numele meu. Iar cel mai mare rău mi l-au făcut cunoscuÈ›ii È™i prietenii mei, iar nu duÈ™manii. Dacă aÈ™ fi È™tiut întru început unde am să ajung, aÈ™ fi mers la Ierusalim, aÈ™ fi devenit monah întru ascuns, aÈ™ fi purtat un palton negru È™i un fes È™i mi-aÈ™ fi lăsat barbă È™i păr lung. Nimeni nu ar fi È™tiut că sunt monah È™i m-aÈ™ fi miÈ™cat fără zgomot.”

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:13 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24665 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Cuvânt la Praznicul Schimbării la Față: AM VÄ‚ZUT SLAVA LUI CU OCHII NOȘTRI

æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ Propovăduirea despre a doua venire a Domnului în slava Tatălui a fost esenÅ£a kerigmei apostolice. Ca unii care L-au văzut cu ochii lor pe Hristos ÅŸi mai ales aceia dintre ei care I-au văzut ÅŸi slava dumnezeirii – aici îi avem în atenÅ£ie pe cei trei părtaÅŸi la Schimbarea la Faţă a Domnului –, nu puteau să nu-I vestească revenirea în slava Tatălui mai ales din două motive: întâi, pentru că-L auzise pe Iisus afirmând că „Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său cu îngerii Săi; ÅŸi atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale“ (Mt 16, 27) ÅŸi toate evenimentele derulate până la ÃŽnălÅ£area Sa la cer i-au convins că gura Lui nu poate grăi minciuna; al doilea, pentru că s-au convins cu ochii lor – din mărturia celor trei prezenÅ£i la Schimbarea la Faţă – că „ÃŽmpărăţia veÅŸnică a cerurilor este împărtăşirea la nesfârÅŸit de lumina dumnezeirii“[1], văzându-i pe Moise ÅŸi Ilie, trecuÅ£i demult în lumea cealaltă cum se bucură de slava lui Hristos strălucind ÅŸi ei aproape ca El.
Unul din cei trei Apostoli chemaÅ£i să vadă pe Tabor slava Domnului „pe cât li se putea“ a fost ÅŸi Petru. Textul Apostolului Praznicului Schimbarea la Faţă (II Petru 1, 10-19) este ales din a doua sa epistolă, tocmai locul unde veteranul Apostolilor îÅŸi argumentează cuvântul chemării oamenilor către ÃŽmpărăţia lui Dumnezeu cu această experienţă neuitată de pe muntele cel sfânt. El a înÅ£eles profundul ideal creÅŸtin, acela al îndumnezeirii firii umane, mai ales că a rămas pentru totdeauna impresionat de strălucirea celor doi proroci care-au primit slavă de la Hristos. Idealul acesta de împărtăşire din FiinÅ£a divină îl aflăm exprimat direct doar într-un singur loc din Noul Testament ÅŸi cine putea să scrie despre acest ideal dacă nu Sfântul Petru când zice: „Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viaţă ÅŸi spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoaÅŸtem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa ÅŸi prin puterea Sa, prin care El ne-a hărăzit mari ÅŸi preÅ£ioase făgăduinÅ£e, ca prin ele să vă faceÅ£i părtaÅŸi dumnezeieÅŸtii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume“ (II Ptr 1, 3-4). Apoi tot el dă soluÅ£ia pentru atingerea acestui ideal: versetele următoare, 5 ÅŸi 6, cuprind virtuÅ£ile sub forma unei scări, pe prima treaptă fiind credinÅ£a ÅŸi pe ultima dragostea. De fapt creÅŸtinismul se bazează pe credinţă ÅŸi se desăvârÅŸeÅŸte în flacăra iubirii la intrarea în veÅŸnica ÃŽmpărăţie a Domnului.æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ
La începutul textului Apostolului, de la versetul 10, Apostolul reaminteÅŸte că împlinirea cu multă silinţă a virtuÅ£ilor enumerate în versetele 5 ÅŸi 6 îi va face pe creÅŸtini moÅŸtenitori ai ÃŽmpărăţiei lui Iisus Hristos. De ce oare trebuie ca Sfântul Petru să afirme iară ÅŸi iară aceleaÅŸi lucruri pe care destinatarii epistolei le ÅŸtiau ÅŸi încă stăteau cu tărie în aceste advăruri? Dar de ce nu numai cât este în viaţă – Apostolul era conÅŸtient de iminenÅ£a sfârÅŸitului său despre care i-a vorbit Iisus după ÃŽnviere, „însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu“ (In 21, 18-19) –, ci ÅŸi după moarte se va sili să-i ajute ca să-ÅŸi amintească pururea de aceste lucruri ÅŸi să nu le uite? Åži ce înseamnă asta că după moarte se va îngriji de soarta celor rămaÅŸi în viaţă? Este vreo legătură între Biserica biruitoare ÅŸi cea luptătoare, ca să folosim niÅŸte termeni cunoscuÅ£i? SilinÅ£a de dincolo de mormânt a Sfântului Petru nu poate fi cunoscută decât prin harul revărsat din potirul Domnului care să Å£ină trează în cei încă în lume aÅŸteptarea zilei intrării în veÅŸnica ÃŽmpărăţie a lui Dumnezeu. Åži această silinţă înseamnă mijlocire necontenită la tronul harului pe care duhul nepieritor al iubirii frăţeÅŸti o face. Dragostea de fraÅ£i se roagă veÅŸnic pentru ei ÅŸi nu încetează a face aceasta o dată cu moartea. Căci dragostea niciodată nu moare ÅŸi nu cade, după cum spune ÅŸi iubitul frate Pavel (I Cor 13, 8). Este aici cum nu se poate o mai frumoasă mărturie biblică a mijlocirii sfinÅ£ilor pentru ca ÅŸi cei rămaÅŸi în lume să poată moÅŸteni slava raiului.
Dar toată această profetică mijlocire el o făgăduieÅŸte pentru că văzuse cu ochii lui slava în care sunt îmbrăcaÅ£i cei mântuiÅ£i în ÃŽmpărăţia lui Dumnezeu. Ceea ce pentru Sfântul Pavel însemna vedenie sau răpire în rai, pentru Sfântul Petru fusese aievea o realitate trăită pe muntele cel sfânt care l-a umplut de o bucurie ÅŸi fericire negrăite încât credea că a intrat deja în veÅŸnicie. ToÅ£i cei trei Apostoli de pe Tabor „trăiau un sentiment de negrăită bucurie a comuniunii depline cu Hristos ÅŸi cu drepÅ£ii din Vechiul Testament, încât nu voiau să se mai sfârÅŸească, ci să se odihnească în ea în veci“[2], zice Părintele Dumitru Stăniloae.
Mărturia despre Hristos nu putea fi mereu întărită cu vederea slavei dumnezeieÅŸti cu ochii trupeÅŸti. După ÃŽnălÅ£area Domnului la cer, ceilalÅ£i propovăduitori ai Evangheliei n-aveau cum să se mai folosească de acest har rânduit doar Apostolilor. Vederea prin credinţă a slavei lui Hristos va însoÅ£i de-acum înainte predicarea Evangheliei. Åži ca să se încredinÅ£eze urmaÅŸii Apostolilor de realitatea acestei vederi, vor confirma întotdeauna mărturia lor cu cuvântul profetic, aÅŸa precum se foloseÅŸte ÅŸi Sfântul Petru, adăugând vederii trupeÅŸti care era una personală „cuvântul prorocesc“ la care de altfel Å£ineau cu multă evlavie creÅŸtinii cei dintâi. Ei socoteau cuvântul profetic ca o rază din slava Luceafărului care prin răsărirea lui în sufletul lor va marca începutul veÅŸniciei, ca strălucirea stelelor ce exprimă existenÅ£a unui izvor de lumină din care-ÅŸi au aprinderea pe cerul nopÅ£ii. O, ce deosebire dintre aceÅŸtia ÅŸi cei care locuiesc în întuneric! Părintele filocalic Simeon Metafrastul zice că „cei mulÅ£i nu se deosebesc întru nimic de cei ce umblă noaptea, lipsiÅ£i cu totul de lumină, care nu se bucură nici măcar de o rază cât de slabă, care este un cuvânt dumnezeiesc ce poate să lumineze în sufletele lor; aÅŸa încât aproape nu se deosebesc de orbi… Iar aceia dintre oamenii din lume, care sunt luminaÅ£i, cum s-a zis, de sfintele porunci, ca de niÅŸte stele, luând aminte la Dumnezeu, nu sunt cuprinÅŸi cu totul de întuneric; de aceea pot avea ÅŸi nădejde ÅŸi mântuire“[3]. Sfântul Apostol Petru, martorul slavei lui Hristos ÅŸi stâlp al Bisericii, trecuse mai sus de aÅŸteptare. „Luceafărul va răsări în inimile voastre“, ale destinatarilor epistolei, nu „în inimile noastre“. Căci pentru Apostol, prorociile vechi-testamentale despre Iisus nu mai erau doar ceva de domeniul credinÅ£ei întru împlinire, ci deveniseră realitate evidentă văzută cu ochii lui.
Pr. Petru Roncea

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:15 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24666 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Semnificația postului și sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul È™i sărbătoarea au pătruns la noi odată cu generalizarea cultului mariologic în Răsărit, prin secolul al V-lea. Românii i-au acordat o cinstire deosebită, sărbătoarea fiind aÅŸteptată, după unele tradiÅ£ii, cu aproape aceeaÅŸi bucurie ca PaÅŸtele sau Crăciunul. O dovadă a acestei cinstiri este ÅŸi postul de două săptămâni care precede sărbătoarea ÅŸi care se Å£ine de către creÅŸtini pretutindeni, “căci postul ei a fost Å£inut mai abitir ca al Crăciunului”, după cum arată tradiÅ£ia. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cinstită È™i prin mulÈ›imea de biserici care poartă acest hram. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creÈ™tini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post È›inea opt zile. Existau È™i creÈ™tini care posteau toată luna august, în vreme ce alÈ›ii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei È™i a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie È›inut începând cu 1 august È™i să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Există rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârÈ™ească în această perioadă a postului È™i cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
TradiÈ›ii populare în Postul Sântămăriei
Din informaÅ£iile publicate de Tudor Pamfile, în “Sărbători de toamnă ÅŸi Postul Crăciunului”, 1914, Postul Adormirii Maicii Domnului se socoteÅŸte a fi tot aÅŸa de mare, adică de însemnat, ca ÅŸi Postul Mare de dinaintea PaÅŸtilor, din care se zice chiar că este rupt. Ca urmare, toată lumea trebuie să-l Å£ină cu sfinÅ£enie, nefiind îngăduită mâncare de dulce decât bolnavilor ÅŸi copiilor.
Cu privire la perioada postului, muscelenii “nu mănâncă nici chiar untdelemn, iar dezlegare de peÅŸte nu-i decât o singură zi, Pobrejenia (Schimbarea la Față n.n.), că Postul Sîntă-Măriei este rupt din Păresimi.” De asemenea, în popor există credinÅ£a potrivit căreia, “la început, Postul PaÅŸtilor era de nouă săptămâni, dar văzându-se că e prea lung ÅŸi prea sărăcăcios, aÅŸa că oamenii ieÅŸeau prea slabi în primăvară, când trebuia să se dea cu totul muncilor, s-a micÅŸorat acest post cu două săptămâni ÅŸi s-au pus aceste zile de post înaintea Sântă-Măriei Mari, când e belÅŸug de legume ÅŸi zarzavaturi”.
S. Marian scrie că prin unele părÅ£i din Bucovina se crede că dacă plouă mult în acest post, aceasta se întâmplă din pricină că la sfârÅŸitul câÅŸlegilor de carne a nins mult (“ÃŽnmormântarea la români”).
Semnificația sărbătorii
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaÈ›ii teologice È™i spirituale pentru credincioÈ™i. De altfel, însăși icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină primirii mamei în braÈ›ele lui Hristos, Fiul ei. ÃŽn iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Macii sale, ca pe un bebeluÈ™. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a È›inut în braÈ›e pe Dumnezeu, acum odihneÈ™te în braÈ›ele Fiului È™i Stăpânului ei.
Moartea Maicii Domnului înseamnă intrarea ei în iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se uneÈ™te cu inima Fiului, simÈ›ind dumnezeieÈ™te durerile lumii È™i alinându-le cu milostivirea ei. După adormire, nimeni È™i nimic nu o mai pot opri pe Maica Domnului să ajute pe toÈ›i credincioÈ™ii. Nici timpul, nici spaÈ›iul, nici limitările umane, nu mai pot opri pe Maica Domnului să fie pretutindeni în har, mângâind pe cei îndureraÈ›i È™i inspirând Biserica Fiului ei.
Axionul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului vorbeÈ™te despre această taină a prezenÈ›ei Fecioarei în inima lumii È™i în viaÈ›a Bisericii. Cuvintele „Se biruiesc hotarele firii întru tine Preacurată Fecioară, că naÈ™terea fecioreÈ™te È™i moartea arvuneÈ™te viață” semnifică acest schimb dumnezeiesc între cele pământeÈ™ti È™i cele cereÈ™ti, prin iubirea Mântuitorului. Astfel, naÈ™terea Fiului lui Dumnezeu din ea fecioreÈ™te firea umană È™i sfinÈ›eÈ™te întreaga creaÈ›ie, iar moartea ca despărÈ›ire vremelnică a sufletului de trup arvuneÈ™te viață, fiind pragul ontologic dintre vremelnicie È™i veÈ™nicie, dintre timp È™i eternitate, dintre libertate È™i har. Adormirea Maicii Domnului este aÈ™adar o sărbătoare în care antinomia teologică a infinitului devenit finit pentru iubirea Sa veÈ™nică pentru noi se împleteÈ™te cu prezenÈ›a permanentă a rugăciunii Maicii Domnului în viaÈ›a lumii, până la sfârÈ™itul veacurilor.
Pr. Valentin-Ioan Istrati

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:17 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24667 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Minune a Sfintei Cuvioase Parascheva la Tesalonic

Interviu cu Evanghelia D.,

Tesalonic

Evanghelia D. este o tânără pe care am întâlnit-o la IaÅŸi în 1999, la hramul Sfintei Parascheva. Pe 13 octombrie, Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, slujitor la Catedrala Mitropolitană, actualmente Episcop Vicar al Arhiepiscopiei BucureÈ™tilor, m-a sunat pentru a mă ruga să ajut două persoane din Grecia să se închine la moaÅŸtele Cuvioasei. La ora stabilită, două tinere, Evanghelia ÅŸi Antonia, ajung la Catedrală. După cum facem în cazul tuturor străinilor veniÅ£i să se închine la sfintele moaÅŸte, le-am introdus în faţă imediat. Se închină Antonia. Nimic neobiÅŸnuit… ÃŽn momentul în care s-a apropiat Evanghelia mi-am dat seama că este vorba de altceva. Expresia feÅ£ei, lacrimile de fericire îmi arătau că în sufletul ei se petrece ceva cu totul deosebit.

După ce s-au închinat, Evanghelia mi-a povestit despre intervenÅ£ia Cuvioasei Parascheva în momente cruciale din viaÅ£a ei. AceeaÅŸi relatare mi-a făcut-o ÅŸi în luna aprilie a anului 2000, când am vizitat-o la domiciliul ei din Tesalonic. Atunci am înregistrat interviul de faţă. Acesta a fost prezentat ÅŸi în cadrul emisiunii „Mărturii duhovniceÅŸti”, pe care o realizam în acea perioadă la Radio TRINITAS.

Acum, Evanghelia, căsătorită cu Teodor, de care aminteÅŸte în interviu, este mamă a doi copii. O are protectoare pe Sfânta Parascheva, ceea ce o determină ca în fiecare an să ia parte la slujbele ei de hram săvârÅŸite în Noua Kallikratia ÅŸi în Noua Epivata. Aceste două localităţi situate în apropierea Tesalonicului adăpostesc greci refugiaÅ£i din satele unde s-a născut ÅŸi, respectiv, a murit Cuvioasa Parascheva, aflate nu departe de fostul Constantinopol, actualul Istanbul. Evanghelia a realizat ulterior că mănăstirea unde o sfătuise Cuvioasa Parascheva să meargă pentru trei zile a fost tocmai Mitropolia de la IaÅŸi, „casa” acesteia de aproape patru sute de ani.

Antonia, însoÅ£itoarea Evangheliei, s-a călugărit la o mănăstire de maici din cartierul Panorama al Tesalonicului, amintită în interviu.

Dumnezeu a trimis-o pe fiica Sa pentru a mă întări”

«Despre Cuvioasa Parascheva eu nu ÅŸtiam nimic. ÃŽntrucât suntem greci ÅŸi trăim în Grecia, aflasem numai despre Sfânta Muceniţă Paraskevi.

SusÅ£ineam pentru a doua oară examenul de bacalaureat ÅŸi de la învăţat obosisem foarte mult. Ajunsesem să-mi zic că nu merită să trăieÅŸti, nu există Dumnezeu, ÅŸi mă gândeam să-mi pun capăt zilelor. Astfel de gânduri îmi treceau prin minte, oricum nu pozitive.

ÃŽntr-o seară, am renunÅ£at cu totul la ideea de Dumnezeu, de existenţă a lui Dumnezeu ÅŸi, plângând, ziceam: nu cred în Dumnezeu, nu cred că El există. AÅŸa, plângând, am adormit total dezamăgită ÅŸi cu gândul ca a doua zi să fac ceea ce voiam eu: fie să le las pe toate baltă, fie să-mi pun capăt zilelor. Noaptea, însă, am văzut ceva în vis, care mi-a rămas în minte. Când, a doua zi, m-am trezit, am alergat la mama mea, râzând. ÃŽmi amintesc de faptul că râsul meu era ceva cu totul deosebit, ca ÅŸi expresia feÅ£ei mele. Dacă înainte de culcare eram sălbatică, distrusă de învăţatul pentru bacalaureat, a doza zi eram cu totul linistita ÅŸi bucuroasă. Deci am trezit-o pe mama mea foarte devreme ÅŸi îi zic: Mamă, există Cuvioasa Parascheva? ÃŽmi zice: Nu, numai MuceniÅ£a Paraschevi, nu am auzit nimic despre Cuvioasa Parascheva. Am început să căutăm icoane, sinaxare pentru a vedea dacă există.

I-am povestit visul meu: mă aflam într-o cameră mică, o chilie de maică, în care existau un pat de lemn călugăresc, fără saltea, ÅŸi o icoană. Intru înăuntru. Locul era întunecat. Intru deci ÅŸi văd icoana cu un chip de sfântă. M-am închinat la ea ÅŸi am mers să o sărut. Toate acestea în vis. Când am sărutat icoana, chipul a zâmbit. ÃŽn acea clipă a ieÅŸit din icoană o tânără. Era îmbrăcată în negru, cu o năframă pe cap. Nu ÅŸtiu, de fapt, dacă era o năframă sau părul ei, care semăna cu năframa. Era nemaipomenit de frumoasă, foarte tânără, o frumuseÅ£e inimaginabilă. ÃŽmi spune: Stai aici, ca să vorbim. Ne-am aÅŸezat. Ziceai că mă cunoaÅŸte, că este o cunoscută de-a mea, nu ÅŸtiu, sora mea… Ne-am aÅŸezat pe acel pat ÅŸi a început să-mi vorbească. M-a întrebat dacă vreau să devin maică. ÃŽi zic: Eu, maică?! Eu am vrut să mă sinucid! Am început să le reneg pe toate. Eu să mă fac maică?! Nu, zic, nu vreau. ÃŽmi zice: De ce? Du-te la o mănăstire. ÃŽi zic: Merg, la stareÅ£a noastră, în Panorama. Nu, îmi zice, să nu mergi acolo, du-te undeva mai departe. Zic: De ce? Această stareţă ÅŸi mănăstirea îmi sunt foarte dragi. Zice: Vreau să mergi undeva, mai departe ÅŸi să rămâi timp de trei zile. ÃŽmi amintesc că era aÅŸezată ÅŸi mă încuraja. Eram alături una de alta, îmi dădea curaj ÅŸi îmi vorbea încontinuu. Singurul lucru pe care mi-l amintesc este această întrebare: Vrei să te faci maică? Zic: Ca tine? Da, îmi zice, ca mine. Zic: Nu, nu… Zice: Hai, du-te trei zile undeva, departe. Acestea mi le amintesc. Nu am reÅ£inut nimic altceva, dar îmi vorbea, îmi vorbea fără încetare. ÃŽmi spunea multe. La sfârÅŸit, a reintrat în icoană, după cum a ÅŸi ieÅŸit. S-a ridicat ÅŸi a intrat în icoană. Am sărutat-o ÅŸi asta a fost. Acesta a fost tot visul. De atunci, viaÅ£a mea s-a schimbat, adică mi-a dat atâta forţă, atâta credinţă…

M-am ridicat ÅŸi am sunat pe duhovnicul meu ÅŸi am cerut să-mi vorbească despre ea. Nu ÅŸtia nimic despre ea. Am început să citim prin sinaxare, să o căutăm ÅŸi în cele din urmă am aflat că există o biserică a ei în Kallikratia. Am mers acolo cu toÅ£ii, cu Teodor, cu sora mea. Am găsit biserica. Când am ajuns acolo parcă ne aÅŸteptau. Preotul de acolo, din Kallikratia, imediat ce ne-a văzut, a venit să ne ofere cărÅ£i. O primire de spuneai că mă cunosc. Nu mă ÅŸtiau. AÅŸa, simplu, mi-au dat cărÅ£i: VeniÅ£i, să aflaÅ£i despre Cuvioasa! AÅŸa am auzit eu despre ea. Apoi, am aflat că este cunoscută ÅŸi în Nea Epivata. Åži acolo, la fel, cu părintele. Există o icoană în Sfântul Altar care seamănă foarte mult cu cea pe care am văzut-o eu. O iubesc foarte mult. Åži acum merg acolo. Mi se scoate icoana din Sfântul Altar ca să mă închin la ea.

Ce este mai impresionant în toată istoria asta, dincolo de cele amintite, care au constituit o minune pentru mine, a fost faptul paradoxal că atunci când am mers la IaÅŸi mi-aÅ£i relatat o întâmplare, care de fapt era a mea. Era vorba despre o tânără de 24 de ani căreia în timpul examenului de bacalaureat Sfânta Parascheva i-a dictat totul. Aceasta era viaÅ£a mea. Atunci când am susÅ£inut bacalaureatul am scris la un obiect ÅŸi toÅ£i mi-au spus că nu am scris bine. Deci, m-am aruncat pe pat, am început să plâng ÅŸi am zis: Nu mai continui, nu mă mai interesează, gata… ÃŽn cele din urmă, a doua zi, am mers cu cartea Sfintei Parascheva, care are ÅŸi icoana ei, la piept ÅŸi am aÅŸezat-o lângă mine. Datorită plânsului ÅŸi a stresului de la examen, mintea mi se înceÅ£oÅŸase, dar am început să o privesc ÅŸi ea îmi vorbea. Când am ieÅŸit afară, am zis că nu am scris nimic, pentru că, într-adevăr nu puteam gândi, iar mintea mea nu era destul de clară pentru a mă concentra, dar Sfânta, în interiorul meu, îmi dictase fiecare cuvânt, să zicem: „ÅŸi”, „acesta” … AÅŸa s-au format paragrafele. Când s-au afiÅŸat rezultatele, am văzut că scrisesem foarte bine ÅŸi aÅŸa am trecut. O am permanent drept ajutor, adică în memoria mea imaginea ei se păstrează foarte pregnant.

Apoi am făcut o promisiune: Sfânta mea, într-o zi voi veni să te văd! Spuneam: voi merge anul acesta, voi merge la anul, peste un timp, dar am văzut că nu se putea. Stabileam cu prietenii mei să mergem. Vom merge, vom merge… ÃŽn cele din urmă, nu am mai rezistat. Trebuia să merg. AÅŸa, am început să cer unei prietene, apoi unui cunoscut să mă însoÅ£ească. Nimeni nu putea. Am întrebat-o ÅŸi pe prietena mea, Antonia, ÅŸi aceasta mi-a zis da imediat. Exact în două zile s-au rezolvat toate. Nu aveam nici paÅŸapoarte, nici vize, nimic. Nu cunoÅŸteam pe nimeni. Aveam doar telefonul Părintelui Timotei, pe care îl primisem de la o cunoÅŸtinţă. Nici nu am înÅ£eles cum în două zile am ÅŸi ajuns. A fost de necrezut. Când am ajuns acolo, am avut parte ÅŸi de primirea pe care mi-aÅ£i făcut-o SfinÅ£ia Voastră. Åži acest lucru a fost incredibil. Adică, să mergem astfel ÅŸi să ne primiÅ£i cu atâta dragoste, a fost tot de la Sfânta Parascheva. Fără să ne cunoaÅŸteÅ£i, aÅ£i dat dovadă de atâta dragoste faţă de noi ÅŸi ne-aÅ£i deschis toate drumurile. Dacă nu eraÅ£i SfinÅ£ia Voastră nu am fi putut să ne închinăm, întrucât aÅŸteptau la rând mii de oameni. Ar fi trebuit să aÅŸteptăm o săptămână pentru a ne închina. Nu am fi avut timpul necesar. Era nevoie de cineva să ne ajute ÅŸi v-a trimis pe SfinÅ£ia Voastră. AÅŸa am ajuns acolo ÅŸi ne-am închinat la Cuvioasa. Când am atins-o, nu-mi venea a crede ochilor. Am simÅ£it că este a mea. Dar cred că vorbesc cu mândrie. Nu este a mea, ci este fiica lui Hristos, iar eu m-am învrednicit să o ating. A fost o minune. Totul a fost o minune. Slavă lui Dumnezeu. Lui I-a fost milă de mine, care ajunsesem la o asemenea cădere, ÅŸi a trimis-o pe fiica Sa pentru a mă întări».

Material realizat și tradus din limba greacă de

Pr. dr. Petru Sidoreac

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:18 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24668 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Semne minunate la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

ÃŽn insula Kefalonia, între satele Troghianata ÅŸi Demutandata, lângă Argostoli, capitala insulei, se observă un fenomen minunat, care nu Å£ine de domeniul imaginaÅ£iei, nici de cel al fenomenelor ciudate ale naturii care de multe ori ne uimeÅŸte.
AÅŸadar, între cele două sate amintite mai sus, într un loc minunat, creÅŸtinii din evlavie faţă de Maica Domnului, au zidit o bisericuţă în cinstea ei. Poporul i a dat bisericuÅ£ei denumirea de „Maica Domnului cu crinii”, pentru că de această bisericuţă este legată o minune care se repetă în fiecare an cu crinii albi ÅŸi bine mirositori ce sunt cunoscuÅ£i în insule sub numele de „crinii feciorelnici”. ÃŽn ajunul marii sărbători a Maicii Domnului, Buna Vestire, creÅŸtinii aÅŸează în vaze înaintea icoanei făcătoare de minuni acest fel de crini.
Odată cu trecerea timpului ÅŸi datorită căldurii verii, cri*nii se usucă. Când se apropie praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august), atunci într un chip minunat crinii înmuguresc ÅŸi înfloresc, cu toate că tulpina rămâne uscată ÅŸi zbârcită.
ÃŽn nord estul aceleiaÅŸi insule există satul Pastra. ÃŽn acest sat se petrece aceeaÅŸi minune cu crinii feciorelnici. ÃŽn curtea Bisericii Adormirii Maicii Domnului ÅŸi în jurul ei, feme*ile satului plantează bulbi de crini feciorelnici. ÃŽn luna mai, când crinii încep să înflorească, femeile îi taie ÅŸi, făcându i buchete, îi aÅŸează înaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După câteva zile crinii se ofilesc, potrivit legilor fireÅŸti.
De la 1 august, când încep Paraclisele Maicii Domnului, ÅŸi până la 15 august legile biologice se modifică ÅŸi odată cu mutarea Maicii Domnului crinii morÅ£i învie, pri*mind în ei „suflare de viaţă”1. Åži astfel, înaintea ochilor credin*cioÅŸilor se petrece minunea cu crinii care revin la vi*aţă. Atunci parcă vine primăvara din nou. După Sfânta Liturghie din ziua praznicului, preotul împarte credincioÅŸi*lor aceÅŸti crini ca binecuvântare.
Acest fenomen nu se explică ÅŸtiinÅ£ific, ci numai prin cre*dinţă, deÅŸi ea este mică „cât un grăunte de muÅŸtar”2.
Istoria cu crinii şi cu icoana Maicii Domnului este urmă*toarea:
Când Dodecanezul se afla sub ocupaÅ£ia italiană, în apri*lie 1943 o copilă oarecare a luat niÅŸte crini ÅŸi i a pus înaintea icoanei Maicii Domnului. După câteva zile crinii s au uscat. Au trecut săptămâni ÅŸi luni. Deodată crinii us*caÅ£i, într* un chip minunat au început să facă boboci. Åži aceasta mai ales în luna iulie. La 23 august, la nouă zile după Adormirea Maicii Domnului, bobocii s au deschis ÅŸi au devenit crini întocmai cu cei din luna mai. De atunci, din 1943, această minune se repetă în fiecare an.
Un locuitor din Lipson scria: „ÃŽn luna aprilie aÅŸezăm crini înaintea icoanei. Cum este ÅŸi firesc, ei se usucă cu to*tul, dar în chip cu totul inexplicabil, încep să îmbobocească în luna iulie, iar la nouă zile după Adormirea Maicii Domnului înfloresc. Pentru noi, locuitorii din Lipson, ziua aceasta este vestitoare de bucurie”.
ÃŽn insulele Ciclade se petrece ceva asemănător. ÃŽn in*sula Andros, în satul Apikia, „fetele ÅŸi femeile cultivă crinii Fecioarei, «crinii sfinÅ£i ai Maicii Domnului», aÅŸa cum sunt numiÅ£i”.
ÃŽi îngrijesc cu multă migală ca să se desfăteze de mi*nune. Åži locul unde voiesc să planteze crinii îl aleg cu grijă. Crinii îi udă cu apă curată ÅŸi cu agheasmă, căutând ÅŸi ele să fie „curate”. Astfel o cinstesc femeile pe Maica Domnului, iar ea le răsplăteÅŸte această credinţă a lor. Crinii înfloresc în luna mai – de aceea li se mai zice ÅŸi crini de mai – ÅŸi fac niÅŸte flori mici care răspândesc o mireasmă puternică „ce reprezintă curăţia nepătată ÅŸi binemirositoare a Pururea Fecioarei”.
Când crinii sunt înfloriÅ£i, femeile îi taie cu tot cu tul*pină ÅŸi îi duc în Biserica Maicii Domnului „Katasirtisa”, unde îi aÅŸează înaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se află acolo. După câteva zile crinii se usucă, cum este ÅŸi firesc, le cad frunzele ÅŸi le rămâne nu*mai tulpina uscată ÅŸi sensibilă, care dacă este atinsă cu mâna se sfărâmă. AÅŸadar, într o astfel de tulpină nu poate exista viaţă.
Atunci când se apropie zilele Postului Maicii Domnului, crinii uscaÅ£i încep să prindă viaţă într un chip minunat. La 15 august, când este hramul bisericii, crinii deja sunt înfloriÅ£i ÅŸi seamănă cu niÅŸte mărgăritare mari, care răspândesc viaţă. Lucrul minunat este că aceÅŸtia „se păstrează astfel înfloriÅ£i până în primăvara anului următor, când sunt înlocuiÅ£i” cu crini noi. AceÅŸti crini, care sunt aÅŸe*zaÅ£i între geam ÅŸi icoană, stau puÅ£in aplecaÅ£i de parcă s ar leagăna, neÅ£inând cont de legile greutăţii ÅŸi ale staticii. Cel care a creat legile naturii, în fiecare clipă le poate desfiinÅ£a cu Dreapta Sa cea atotputernică.
Uneori aceÅŸti crini minunaÅ£i nu înfloresc ÅŸi atunci creÅŸti*nii aÅŸteaptă un semn rău. Atunci ei prevestesc nenoro*ciri. ÃŽn august 1940 ei nu au înflorit. După două luni Italia a declarat război Greciei.

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:19 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24669 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Sfânta Parascheva – mijlocitoarea noastră

Interviu cu

Arhim. Prokopios Pashalidis

Preot slujitor la biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”

Noua Kallikratia, Halkidiki, Grecia

Cuvioasa Parascheva, pentru locuitorii Kallikratiei, pentru cei care au adus icoana ei din vechea Kallikratia, reprezintă ocrotitoarea lor, sora lor, mama lor, mijlocitoarea lor către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, către care alergau în orice dificultate din viaÅ£a lor. Acest lucru l-au transmis ÅŸi generaÅ£iilor mai noi ÅŸi, de aceea, avem destule tinere care au primit la botez numele de Parascheva. Ele serbează odată cu Cuvioasa numită ÅŸi „din Epivata”, precum ÅŸi „din Kallikratia”, iar nu în ziua pomenirii celeilalte Sfinte Paraschevi, cea Mare (26 iulie – n. tr.). Vedem cum încet, încet, datorită ignoranÅ£ei sau slăbirii intensităţii evlaviei faţă de ea, cultul ei a avut de suferit în rândul noilor generaÅ£ii. De aceea, ne-am fixat ca ÅŸi obiectiv să arătăm creÅŸtinilor că, mai întâi de toate, parohia este casa ei, iar ea este ocrotitoarea ÅŸi mijlocitoarea noastră către Domnul. Este o sfântă mare, face multe minuni ÅŸi trebuie ca întotdeauna să începem cu ea, ca cea care este cea mai apropiată mijlocitoare, ÅŸi abia mai apoi să alergăm la alÅ£i sfinÅ£i, pentru a le cere ajutorul. Este foarte mare. O ÅŸtim din multele minuni pe care le-a făcut mai ales cu oamenii din generaÅ£iile anterioare ÅŸi, îndrăznesc să spun, că ÅŸi ai generaÅ£iei de acum, dintre care unele sunt cunoscute, iar altele nu. Desigur, noi nu am făcut aici, în Kallikratia, o înregistrare a minunilor, dar aflăm despre ele prin viu grai. Eu, ca ÅŸi preot, ÅŸtiu că face foarte multe minuni ÅŸi multe dintre aceste îmi sunt cunoscute ÅŸi mie, personal.
Åžtiu că face nenumărate minuni ÅŸi la IaÅŸi, în România, unde este considerată ocrotitoare. M-am închinat ÅŸi eu la moaÅŸtele intacte ale Cuvioasei ÅŸi avem multe mărturii ale fraÅ£ilor noÅŸtri de acolo.
Vă voi oferi doar o mărturie, pentru a nu vă obosi, în legătură cu o mare binecuvântare pe care am avut-o acum câÅ£iva ani. Când au hotărât să repare racla Cuvioasei Parascheva, ducând-o de la IaÅŸi la Atena, au făcut o oprire în Nea Kallikratia. Dacă nu mă înÅŸel era după-amiază. ÃŽntre prânz ÅŸi seară. Racla a fost depusă în biserică. Doar racla, fără moaÅŸtele Cuvioasei. Mai întâi, senzaÅ£ia mea personală ÅŸi nu numai, a tuturor celor prezenÅ£i, era că înăuntru se aflau moaÅŸtele Sfintei. Eram cu toÅ£ii foarte emoÅ£ionaÅ£i, până la lacrimi. Alt lucru minunat, ÅŸi acesta aÅŸ dori să-l prezint dragostei voastre, este faptul că eu am telefonat doar la două persoane apropiate mie: eu sunt slujitor al Cuvioasei Parascheva ÅŸi o iubesc mult ÅŸi le-am spus să vină să i se închine. Am dat două telefoane. Vă aduc la cunoÅŸtinţă că biserica a rămas deschisă până la ora 12.00 noaptea. Este imposibil de zis câtă lume a trecut pe aici. Era o revărsare continuă de oameni, care nu fuseseră înÅŸtiinÅ£aÅ£i de nimeni ÅŸi nu ÅŸtiau nimic. Cu siguranţă i-a trimis Sfânta Parascheva. S-au perindat sute, să nu zic mii… Cred că au trecut peste o mie, până la miezul nopÅ£ii, fără să anunÅ£e cineva ceva. Nu se putea vorbi despre o aducere oficială a raclei Cuvioasei Parascheva. Doar dragostea părinÅ£ilor români a făcut ca să se oprească pentru puÅ£in aici, pentru ca noi să primim această binecuvântare, după care ei ÅŸi-au continuat drumul spre Atena. Până a doua zi, la amiază, când au plecat, a continuat să vină lume ÅŸi au trecut foarte, foarte mulÅ£i, fără să fie înÅŸtiinÅ£at nimeni. Cu toÅ£ii am simÅ£it o binecuvântare atât de mare, ca ÅŸi cum ne-ar fi vizitat Cuvioasa Parascheva încă fiind în viaţă. Nu cred că dacă ar fi fost aduse moaÅŸtele sale în raclă ne-am fi simÅ£it mai împliniÅ£i, mai plini de binecuvântarea Cuvioasei Parascheva.
Acum, în ajunul sărbătorii sale, urez ca Sfânta Parascheva să ne învrednicească să o serbăm ÅŸi să-i cinstim numele, să umple, ca întotdeauna, inimile noastre de bucurie ÅŸi mângâiere în grelele momente prin care trec poporul grec, poporul român ÅŸi, în general, popoarele ortodoxe.
Vă urez un hram binecuvântat. Cuvioasa să ne ocrotească pe toÅ£i!
æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ
æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ
æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ æÌÈÜÜÜÜÜÜÜÉ ÑæÍíÜÜÜÜÜ(†)ÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ íæãíÜÜÜÜÜÜÜÜÜÉ

ÞÏíã 20 - 11 - 2019, 06:22 PM   ÑÞã ÇáãÔÇÑßÉ : ( 24670 )
Mary Naeem Female
† Admin Woman †

ÇáãáÝ ÇáÔÎÕí
ÇáÚÜÜÜÜÜÜÜÜãÜÜÜÜÜÜÜÜÜÑ :

ÇáÃæÓãÉ æ ÌæÇÆÒ
 ÈíäÇÊ ÇáÇÊÕÇá ÈÇáÚÖæ
 ÇÎÑ ãæÇÖíÚ ÇáÚÖæ

Mary Naeem ãÊæÇÌÏ ÍÇáíÇð

Periplu în biserica Sfântului Dimitrie din Tesalonic

Vă prezentăm: fântâna situată în faÅ£a catapetesmei, în partea stângă, baldachinul care adăposteÅŸte sfintele moaÅŸte, situat de asemenea în partea stângă a bisericii, la aproximativ mijlocul distanÅ£ei dintre intrare ÅŸi altar, precum ÅŸi cripta de la subsol, care marchează locul întemniţării ÅŸi martiriului Sfântului Dimitrie.

Fântâna

Fântâna, ca parte integrantă a complexului de băi termale romane de lângă stadion, reprezintă locul în care împăratul păgân a poruncit să fie aruncat trupul Sfântului Dimitrie imediat după martiriu, ca o „altă dovadă a răutăţii lui” (cf. Nichifor Gregoras, sec. 14). Apa sfinÅ£ită a devenit izvor de vindecare pentru nenumăraÅ£i creÅŸtini. Prin conducte speciale, era dusă câÅ£iva metri mai spre sud, spre cripta martiriului. Biserica ridicată de eparhului Iliricului, Leontie, între 412-413 pe locul muceniciei Sfântului, nu cuprindea fântâna respectivă. SituaÅ£ia se va schimba în secolul 7, când se va construi un nou locaÅŸ de cult prin extinderea celui anterior, în timpul împăratului Heraclie (610-641). Faptul că agheazma ieÅŸea la suprafaţă prin conductele care duceau la cripta martiriului situată la subsolul bisericii a dus la opinia eronată că ea izvorăşte de aici. Cercetările arheologice au dovedit legătura reală dintre fântână ÅŸi criptă. La un moment dat agheazma a făcut loc mirului care a început să izvorască din moaÅŸtele sfântului după anul 904, lucru petrecut până în 1489, conform mărturiilor multor martori oculari păstrate până azi. Nu se ÅŸtie exact momentul scoaterii moaÅŸtelor din fântână.

O primă încercare cunoscută de descoperire a moaÅŸtelor Sfântului s-a făcut în timpul împăratului bizantin Mauriciu (582-602). Acesta a solicitat Arhiepiscopului Eusebiu al Tesalonicului un fragment din sfintele moaÅŸte. ÃŽn scrisoarea ierarhului către împărat se menÅ£ionează o rugăminte asemănătoare venită din partea împăratului Justinian, cu mult timp înainte: „Arhiereii, vrând să dea curs rugăminÅ£ii împăratului, au săpat într-un loc din biserică unde credeau că vor găsi sfintele moaÅŸte ÅŸi au coborât acolo cu cântări, cu lumânări ÅŸi cu tămâie, alături de alÅ£i preoÅ£i. După ce au străbătut o parte din deschizătură, vrând să înainteze, au văzut cum apare în faÅ£a lor o flacără ÅŸi au auzit o voce care zicea: „OpriÅ£i-vă ÅŸi nu deranjaÅ£i mai mult!” CuprinÅŸi de frică au făcut cale întoarsă imediat. Dintr-o mare credinţă, dar ÅŸi pentru a dovedi ascultarea faţă de împărat, precum ÅŸi riscul unei asemenea acÅ£iuni, s-au aplecat, înainte de a ajunge la foc, ÅŸi au adunat, cât au reuÅŸit, pământ îmbibat cu mirosul de fum, dar ÅŸi cu o mireasmă puternică. Au pus după cuviinţă pământul respectiv în locul de păstrare a obiectelor sfinte din marea noastră biserică. O parte au trimis-o împăratului care solicitase moaÅŸtele cu evlavie ÅŸi i-au povestit cele întâmplate iar acesta a primit-o cu mare bucurie, ca ÅŸi cum i s-ar fi trimis însuÅŸi trupul sfântului”.

Mărturii din secolul 13 dovedesc faptul că în biserica Sfântului Dimitrie se aduceau vase pentru a fi umplute de mir. Diaconul Ioannis Stavrakios, de exemplu, povesteÅŸte despre neîncrederea unui monah, Vitalie, vizavi de faptul că mirul izvorăşte din sfintele moaÅŸte. Acesta, ca ÅŸi mulÅ£i alÅ£ii, de altfel, susÅ£inea că mirul este „confecÅ£ionat”. O minune l-a încredinÅ£at de veridicitatea mirului. Acesta a avut o vedenie, în timpul căreia s-a văzut la locul unde se aflau moaÅŸtele. Cităm: „Când au ajuns cu săpatul la o adâncime de trei coÅ£i ÅŸi jumătate (aproximativ doi metri – n. n.) le-a apărut în faţă o raclă acoperită cu marmură albă. Când au descoperit racla, au văzut pe Sfântul cum luminează din interior, cu înfăţiÅŸarea unui om viu care doarme zâmbind. Trupul Sfântului era împuns în multe părÅ£i, de la gât până la mijloc, atât de des încât părea un fagure de miere sau un vas cu mii de orificii iar din răni ieÅŸeau ÅŸiroaie de mir, ca ÅŸi cum un vânt puternic le-ar fi împins în sus, împrăşcând pe cei prezenÅ£i. Vitalie, când a văzut acest trup sfânt al mucenicului s-a minunat foarte tare, s-a închinat, l-a sărutat ÅŸi i se părea că vasul pe care îl avea în mâini, numit de localnici koutrouvio s-a umplut de mir. Am închis racla plină cu mir ÅŸi deasupra ei am aruncat pământ înmiresmat amestecat cu mir, am acoperit ÅŸi marmura ÅŸi racla pe care ceilalÅ£i le vedeau de sus ÅŸi apoi am închis acel chivot martiric ÅŸi am părăsit biserica ÅŸi oraÅŸul”. Când s-a trezit din vedenie, Vitalie a observat că Å£inea în mână acel mir mucenicesc iar hainele îi erau pline de mir, el însuÅŸi mirosind minunat. Atunci ÅŸi-a dat seama că „vizita mea la cinstitele moaÅŸte ale acestui mucenic s-a făcut în trup”.

Dimitrios Hrisoloras (sfârÅŸitul sec. 14 ÅŸi începutul sec. 15) ne dă informaÅ£ia despre mirul izvorât din moaÅŸtele Sfântului Dimitrie: mirul nu este ca apa, ci mai vâscos ÅŸi nu seamănă cu nici un lichid izvorât din pământ, dar nici cu aromatele pregătite de oameni. CreÅŸtinii îl luau acasă în vase speciale ÅŸi îl Å£ineau la icoane, pentru a se unge cu el în caz de boală. Se folosea ÅŸi pentru însănătoÅŸirea animalelor domestice.

O mărturie din secolul 15, a călugărului rus Isaia de la Mănăstirea Hilandar, Sfântul Munte, ne descrie realităţile anului 1489, când a vizitat biserica de aici: „MoaÅŸtele Sfântului Dimitrie sunt aÅŸezate în centrul bisericii, într-o fântână (dans un puits), deasupra căreia se află racla lui, iar în ziua hramului Sfântului izvorăşte atât de mult mir încât nu-i posibil să fie adunat cu totul. O conductă face ca mirul să se scurgă din fântână până în mare. Dacă atunci când curge mirul prin conductă se atinge de el vreun animal de culoare închisă acesta se face alb. Sfântul mir izvorăşte din Sfântul Dimitrie de trei ori pe an”.

Aceasta este ultima menÅ£iune despre izvorârea mirului. Este foarte posibil ca mirul să fi încetat să mai izvorască în urma transformării bisericii în moschee, în condiÅ£iile în care Tesalonicul fusese ocupat de turci în anul 1430.

ÃŽn anul 1989, deasupra fântânii a fost aÅŸezat un baldachin din marmură. Icoana lucrată în mozaic, care înfăţiÅŸează aruncarea sfântului în fântână, a fost realizată de maicile de la Mănăstirea Maicii Domnului Panorama – Tesalonic în anul 2007.

Baldachinul Sfântului Dimitrie

Baldachinul iniÅ£ial confecÅ£ionat din argint era situat în partea stângă a bisericii. Prima mărturie despre existenÅ£a lui datează din sec. 6. Prima vindecare cunoscută la baldachin este cea a eparhului Iliricului, Marianos, la mijlocul sec. 5. Baldachinul a fost distrus în timpul invaziei arabilor din jurul anului 581. Ulterior, mai exact în anul 904, a fost înlocuit cu altul din marmură. Se păstrează o descriere amănunÅ£ită a acestuia datând din sec. 10. După anul 1492, turcii au profanat mormântul Sfântului ÅŸi au distrus baldachinul în discuÅ£ie. Probabil că atunci mormântul Sfântului a fost mutat în paraclisul din stânga bisericii, unde a stat în toată perioada ocupaÅ£iei turceÅŸti.

Conform altei opinii, primul baldachin a fost construit, odată cu biserica, de eparhul Leontie în sec. 5.

Cripta Sfântului Dimitrie

IniÅ£ial, pe locul unde fusese depus Sfântul s-a construit un locaÅŸ de cult foarte simplu. Biserica ridicată de Leontie avea Sfânta Masă situată exact deasupra mormântului. Ulterior, mormântul a fost mutat mai în partea stângă a bisericii.

După incendiul din 1917, săpăturile au scos la iveală sub Sfânta Masă, la demisolul bisericii, o criptă în care exista un alt baldachin. ÃŽn faÅ£a lui s-a aflat un baptisteriu circular folosit pentru colectarea aghezmei ÅŸi mai apoi a mirului care era transportat aici prin conducte de plumb de la fântâna situată la nivelul superior. Cronologic, este mai vechi decât primul baldachin menÅ£ionat. A devenit loc central de pelerinaj mult mai târziu, începând cu sec. 10.

Acest baldachin punctează locul întemniţării ÅŸi martiriului Sfântului Dimitrie.

Candela nestinsă din interiorul baldachinului a devenit un obiectiv căutat de mulţi pelerini. Uleiul sfinţit reprezintă un real izvor de vindecări.

Spaţiul de la subsol are acum statut de muzeu.

Notă: InformaÅ£iile sunt preluate din cartea „Mirul Sfântului Dimitrie din Tesalonic”,

redactată în anul 2008 în limba greacă de Pr. Dimitrios Vacaru, slujitor al bisericii Sf. Dimitrie din Tesalonic.

Pr. dr. Petru Sidoreac

ãæÖæÚ ãÛáÞ

ÇáÇäÊÞÇá ÇáÓÑíÚ

ÇáÓÇÚÉ ÇáÂä 03:28 PM